Arbeta som guide

Om du har varit på en eller flera guidade turer i ditt liv har du säkert redan insett hur viktigt det är att guiden är bra. Världens intressantaste plats kan bli genomtråkig om du har en guide som bara står och och maler, medan en liten sten i marken kan komma till liv om du får höra om dess historia på ett inlevelsefullt sätt. Guider är lite grann som lärare och kan göra ett ämne riktigt spännande eller hur trist som helst.

Till skillnad från reseledare kräver guidens jobb mer utbildning, och i olika länder gäller olika regler för vem som får guida. I de flesta fallen brukar någon form av licens krävas och du kan hitta information på nätet om guideutbildningar och vad som gäller på den plats du är intresserad av.

Olika slags guider

Beroende på plats och ämne finns det många olika sätt att guida på. Du kan vara anställd på ett museum eller jobba som utflyktsguide, leda vandringar i naturen eller vara rundreseguide under en eller flera veckor. Vissa guider gör promenader i sin egen hemstad och andra är experter på mat och dryck.

Oavsett vilken sorts guide du hade tänkt bli, är det också viktigt att jobba på din presentation. Du bör tala klart och tydligt kunna hantera en mikrofon och vara rätt klädd. Om du exempelvis ska guida i en grekisk eller italiensk kyrka brukar det vara krav på en respektfull klädsel medan en bergsvandring kräver en viss utrustning. Det är också klokt att alltid ha ett litet första hjälpen kit tillhanda.

Kontroverser och engagemang

Guideyrket innebär att du visar människor platser och monument, berättar om historia och samtid, kan svara på frågor och komma med egna reflektioner på ett välbalanserat sätt. Det kräver en hel del utbildning, och förutom rena studier bör du alltid hålla dig à jour genom att följa debatter, läsa artiklar och göra egna efterforskningar. Att visa en staty av Carl von Linné är till exempel inte lika okontroversiellt idag som det var för bara ett par år sedan, och det är viktigt att som guide kunna hålla en neutral men välinformerad ställning.

Samtidigt brukar besökarna alltid uppskatta en guide som vågar bjuda på sig själv. Det är mycket roligare att lyssna på en guide som kan dela med sig av erfarenheter och tankar än den som bara delger fakta. Ett bra tips är att hålla en lite skämtsam ton och gärna betona att alla inte tycker som du när du framför egna åsikter.

Next article

Träningsresor