De tidigaste turisterna

Riktigt hur länge människor har rest för nöjets skull är det ingen som vet men det finns arkeologiska och litterära bevis för att åtminstone antikens romare tyckte om att semestra runtom i världen. För att klargöra så var det dock frågan om en slags hemester, eftersom romarna ägde en enorm del av den kända världen genom sina slag och erövringar.

Till romarnas favoritdestinationer hörde Grekland och här byggde de allt från lyxiga bad till stora privatvillor. Det blev också populärt att skicka sina ungdomar att studera i landet, och stora namn som Cicero och Julius Caesar gick i skola på Rhodos. Spa-resor blev också populära och flera romerska kejsare åkte till Evias varma källor för att bli friska och krya.

Många romare var också historienördar och tyckte att det var spännande att resa till antika slagfält och gamla kulturer. Troja var ett populärt resmål och Egypten var en annan attraktiv destination, vilket bland annat influerade heminredningen. I exempelvis Pompeji och Herculaneum har forskare hittat många väggdekorationer och föremål i tydlig egyptisk stil, vilket gör att dagens besökare har möjlighet att uppleva hur antikens turister upplevde sina resmål.

Previous article

Singelresor

Next article

Den Stora Resan