Hyr ut till turister

Semestertider är turisttider. Svensk sommar, hur mycket det än skämtas om dess icke-existens, är det ändå en uppskattad tid av både svenskar och turister från andra länder. Idylliska sommarbyar, skärgårdsstugor, fjällvandringar och midnattssol är flera saker som lockar turister till Sverige under sommaren och det finns alla möjligheter att tjäna en slant på turismen.

Hyr ut boende

Kanske har du en sommarstuga som står tom under flera veckor. Eller kanske har du fler rum än du behöver eller ska vara borta en längre tid från din lägenhet. Oavsett så finns det möjligheter för dig att hyra ut. Hus och fritidshus kan du hyra ut för 40 000 per år skattefritt. Efter det dras det 30 % i skatt. För lägenheter gäller lite andra regler och du måste få tillstånd från styrelsen i en bostadsrätt eller från din hyresvärd i en hyresrätt. Tänk på att göra just ditt boende attraktivt för uthyrning genom att inreda med exempelvis en mysig matta för vardagsrum, bekväma möbler och snygg konst på väggarna.

Gör det till ett jobb

Bed & breakfast är en populär boendeform för turister. Beroende på hur stort hus du har tillgängligt kan du antingen göra det till en väldigt exklusiv vistelse för några enstaka par eller som ett större vandrarhem där många kan mötas och dela nya upplevelser. En exklusiv upplevelse kan ge högre hyra, men att hyra ut till många och vara tillgängliga för fler kan ge mer hyresintäkter totalt. Tänk efter vad du skulle vilja erbjuda och försök hitta det som gör just ditt boende unikt och kan locka turister till just er.

Skapa en helhetsupplevelse

Vissa turister vill bara ha någonstans att sova för att sedan spendera dagen ute på stan, vid en strand eller ute i naturen. För andra är boendet minst lika viktigt som händelserna under dagen. Glamping, alltså glamorös camping, har blivit ett nytt fenomen där det vanliga tältet har expanderat till en större variant eller till ett hus bland träden, en genomskinlig kupol för att se natthimlen eller ställts i anslutning till varg- och björninhängnader. Boendet blir på så vis en del av upplevelsen och finns i många olika utföranden beroende på intresse. Kanske ligger ditt hus nära stranden, mitt i en skog eller har en fantastisk takterrass? Använd läget till din fördel och skapa ett tema kring boendet.

Nå ut till turisterna

Det kan vara svårt att stå ut i mediebruset på egen hand, men det är möjligt. Sociala medier är en fantastisk plattform för att nå ut till potentiella turister. Bild, text och video kan samarbeta för att locka turister till ditt boende. Det finns också flera uthyrningssidor och appar som kan hjälpa till med uthyrningen, men då kan de också ta procent av hyran. För nybörjaren kan det vara bra att ha hjälp och stöd men idag är det enkelt att sätta upp en egen hemsida med bokningssystem utan att lägga ut en förmögenhet.