Utlandsresor och hälsorisker

Det finns inget härligare än att åka utomlands på semester. Uppleva en ny kultur, ett annat språk, fantastisk mat och otroliga sevärdheter. Men en drömsemester kan lätt förvandlas till en mardröm om man inte är försiktig. Den absolut vanligaste semesterförstöraren är matförgiftning, vilket många resenärer drabbas av. Genom kunskap och försiktighet är matförgiftning ganska enkelt att undvika.

Matförgiftning kan drabba resenärer både i Sverige och utomlands och mer än en miljon drabbas av förgiftning från mat årligen. Den absolut vanligaste orsaken till matförgiftning utomlands är ETEC-bakterien (turistdiarré) samt salmonella. Bakterierna sprids via dryck samt mat och för det mesta (men inte alltid) krävs inte något läkarbesök. Den allra vanligaste typen av mat som orsakar förgiftning är fisk, skaldjur, ägg, glass från glassbarer, samt bufféer. Restauranger på turistorter har inga problem att servera mat som inte är färsk eftersom det kommer nya turister varje vecka. Om du vill äta fisk eller skaldjur på restaurang bör du försäkra dig om att det är en välrenommerad restaurang. Ett stort problem är att restauranger inte gillar att slänga gammal mat eftersom det alltid kommer en ny jämn ström av turister. Detta gör att det finns en stor risk att maten du äter smakar fint men är tyvärr är otjänlig. Kom ihåg att de osynliga bakterierna inte ger maten dålig smak.

För det mesta är en matförgiftning inte farlig men den kommer utan tvekan att förstöra din semester. Din kropp kommer att kunna ta hand om de flesta parasiter, bakterier eller virus som hamnat i matsäcken genom kräkningar och diarréer. Det är mycket viktigt att tillföra vätska under tiden som du är sjuk. Om förgiftningen däremot är fortsatt intensiv och inte börjat lindras inom 24 timmar bör du uppsöka läkare. Det kan vara en mer allvarlig matförgiftning och du kan behöva antibiotika.

Det absolut bästa rådet för att undvika matförgiftning är att äta på rekommenderade restauranger och att laga maten själv. Vill du äta glass är det säkrast att köpa frusen glass i matvaruaffären. Se till att de hemköpta matvarorna såsom kyckling, fisk, ägg eller kött placeras i kylskåp så snabbt som möjligt. Många väljer att göra sin utlandsresa med bil. Det är enkelt att köra till Danmark, Tyskland, Franska Rivieran eller hela vägen till spanska solkusten. Det kan vara en god och lönsam idé att skaffa en bra och begagnad bil hos exempelvis Riddermark Bil. Här kan du hitta ett stort urval av fina begagnade bilar till bra pris och med garanti. Riddermark Bil säljer bilar som gått max 17 000 mil och som är under tio år gamla. Alla bilar har genomgått noggranna kontroller och du får givetvis både provköra samt undersöka den bil du funderar på att köpa.

Det finns flera olika livsmedel som kan vara infekterade av salmonella, såsom kyckling, kött, grönsaker, ägg samt opastöriserad mjölk. När du åker till varmare länder är en stor orsak till matförgiftning värmen eftersom den ökar risken för bakterier. Även om du lagar din mat själv behöver du vara försiktig. Det finns några goda råd att följa: tvätta händerna ofta, köp ditt dricksvatten, undvik att äta bufféer, fisk och skaldjur samt ägg eller äggprodukter på restauranger. Det går att förebygga hälsorisker vid utlandsresan genom vaccinationer. Du kan även vaccinera dig mot matförgiftning med Dukoral som ger ett skydd på tre till sex månader.

Previous article

Hyr ut till turister