Turist

TurismTurism

TuristverksamhetTuristverksamhet

Resa jorden runt

Att resa jorden runt står på mångas önskelista. Idag är det lätt att både boka boenden och transporter på egen hand. Aldrig någonsin har det varit så lätt att resa jorden runt.

Har du resfeber?

Under coronapandemin är det många som har fått riktig resfeber, en djup längtan efter att äntligen få resa till andra länder och uppleva äventyr. Det är många som sitter hemma vid köksbordet och planerar en jorden runt-resa. I alla fall i fantasin. Men du vill väl att din resa ska bli av på allvar? Det första du måste göra är att besluta dig för att du verkligen ska ta dig iväg. Det underlättar om du gör det tillsammans med din partner eller en kompis. Det är också många som reser jorden runt alldeles själva. Både killar och tjejer. Även pensionärer och barnfamiljer gör långa resor nu för tiden. När du har fattat ett beslut måste du bestämma dig för när du ska genomföra din resa. Det är så lätt att tänka att man ”någon gång i framtiden” ska besöka New York, dyka i Medelhavet eller vandra Kungsleden. För att det verkligen ska bli av måste du ge det ett datum och ett årtal. År 2021 kan du besluta att du sommaren 2022 eller 2023 ska komma iväg. Nu har du någonting att arbeta mot.

Tid och pengar

Att resa handlar egentligen om att planera och hantera tid och pengar på rätt sätt. Tid och pengar hör också ihop med hur länge du kan resa och vilken slags resa du kan göra. Om du vill vara ute länge ska du satsa på en billigare resa och tillbringa mycket tid i Sydostasien. Det är mycket billigare att leva en månad i Thailand än en månad i USA eller Frankrike. Hur mycket tid du har beror på semesterledighet, om du precis avslutat studier och har en ”mellantid”, är egenföretagare eller om du har möjlighet att ta tjänstledig. För att få råd med resan måste du börja spara på en gång. Börja med att planera din resa, så att du får en känsla för hur mycket den kommer att kosta. Om du inte är en van resenär kommer du att tro att det är mycket dyrare att resa än vad det behöver vara. Det finns personer som reser jorden runt för bara ett par tusenlappar, medan andra knappt kan göra en weekend i London ut att det går 10 000 kronor. Det finns många bloggar, tidningar som resemagasinet Vagabond och böcker som du kan läsa för att förstå hur du på ett smart och ekonomiskt sätt kan resa länge och uppleva mycket. Känner du någon som har varit ute och rest, så ska du naturligtvis också fråga hen. De flesta resenärer älskar att prata om resor.

Mysig weekend i Stockholm

Sverige har både en intressant, vacker och riktigt mysigt huvudstad. Ska du göra en weekend i Stockholm? Här kommer tipsen för dig som vill ha en rolig och mysig helg i huvudstaden.

Weekendresa

Det är härligt att göra en weekendresa. Göra ett avbrott i vardagslivet och se någonting annat. Få inspiration, kunskap, äta gott, gå på museum eller bara chilla. Att göra en weekendresa är också ett bra sätt att knyta starka relationer. Du och din livspartner kan åka iväg för att få tid för varandra. Eller så åker du iväg med bästa vännerna. Det är också härligt att göra en resa med gamla vänner som bor på andra orter. Sammanstråla i Stockholm och umgås för en helg. Eller så bjuder du med dina föräldrar på en resa. Sådant gör föräldrar oerhört glada. Gillar du att jogga kan du åka till Stockholm för att springa Tjejmilen och kombinera med en cityweekend i huvudstaden.

Stockholm

Det finns mycket att göra i Stockholm. Förvisso är Stockholm inte en stor stad i ett internationellt perspektiv, men för oss svenskar är det ett härligt cityliv som huvudstaden erbjuder. När du gör en weekendresa är det smart att bo centralt. Du vill inte spendera massa tid på att resa mellan hotellet och city. Även om det kan vara billigare att bo lite utanför, så kostade det: dels i tid, dels så kostar det att ta sig fram och tillbaka. Bo så centralt som möjligt, så blir helgen mycket roligare. Eftersom Stockholm innestad inte är så jättestor är det också lätt att ta sig runt i staden. Sätt på dig bekväma skor på fötterna och promenera. Naturligtvis kan du också åka buss och tunnelbana.

Äta gott

Det finns fullt med bra restauranger i Stockholm. Med stor variation i både matutbud och prisklasser. Ett tips är att gå till Gamla stan och äta gott på en restaurang inne i en liten gränd. Det kan också vara härligt att äta vid Kungsträdgården, kunna sitta på en uteservering och titta på folk. Över hela staden hittar du mysiga kaféer. Älskar du riktigt mys så ska du satsa på ett kafé i Gamla stan eller på Söder. Det finns också många museum att välja mellan. Vasamuseet är en riktig klassiker. Älskar du musik och underhållning kan du gå till ABBA-museet.

Är du en turist eller en resenär?

Hur tycker du om att resa? Identifierar du dig som en turist eller en resenär?

Resenären versus turisten på Arlanda

De flesta personer tänker på sig själva som turister. En person som gladeligen åker utomlands på ett tryggt och bekvämt sätt. Turister gillar charter. De tycker att det är skönt att ett företag erbjuder både flyg och hotell. Det enda du behöver göra är att ta dig till Arlanda, gå till rätt gate, sedan tar resebolaget hand om dig. Många turister har upptäckt All Inclusive och tycker att det är det ultimata resandet. Du ser turisterna redan på Arlanda. De har stora väskor och ibland shorts innan de ens har kommit iväg till Kanarieöarna. Behöver de tillbringa natten på Arlanda bor de gärna på hotell. Den andra typen av resepersonlighet är resenären. Det är personen som har bekväma kläder och mindre bagage. Sällan resväska. Snarare en större ryggsäck. Har de rest mycket räcker en 40 liters ryggsäck. Om det är första turen som resenär har de ofta en ryggsäck på 65 liter. Vissa resenärer reser tillsammans med andra, men många resor själva.

På resan

Resenärer bokar allt på egen hand: flyget, bussen, tåget boendet och olika turer. Medan turisten åker till sitt hotell med resebolagets buss, landar resenären på flygplatsen och måste ta sig till vandrarhemmet/hotellet på egen hand. Landar de sent sover de över på flygplatsen: alltså, sover på en bänk. Resenären vill uppleva kulturen, åka lokalbussar och gärna undvika stora turistgrupper. Det är många som börjar som turister, men som sedan får blodad tand på att resa. De upptäcker att de kan resa på egen hand – som en riktig resenär.

Hållbart resande

På grund av klimatförändringarna måste vi förändra våra resemönster. Vi måste resa på ett mer hållbart sätt.

Från flyg till tåg

Det är fler och fler som väljer att resa med tåg för att minska på sina klimatavtryck. Det pågår diskussioner om att tågbanorna ska byggas ut, så att SJ kan köra snabbtåg mellan de största städerna. Ett sätt att minska på flyget. Flygets stora fördel är att det går snabbt. Dessvärre är flyget också ofta billigare än tåget. Snabba och billiga tåg underlättar ett hållbart resande, både i Sverige och när vi reser utomlands.

Framtidens resande

Turismen växer över hela världen. Folk älskar att resa. Det tillhör den moderna livsstilen. I framtiden kommer vi resa mer med tåg. En dag blir tågcharter till Thailand kanske vanligare än flygcharter. Men man håller också på att utveckla elflyget. Norge planerar att år 2040 bara ha elflyg inrikes. Under en tid kommer troligtvis flygbranschen gå ner, men sedan kommer det återigen bli vanligt att flyga. I alla fall korta nationella flygningar under en timme. Eller flyg mellan större städer på den europeiska kontinenten. Elflyget, elbilen, tåget och elbussarna kommer göra så att vi kan fortsätta att resa, men utan att påverka klimatet lika mycket.

Städarna som är trötta på turister

Det finns städer som vi väldigt gärna vill resa till, men där vi faktiskt inte är riktigt välkomna. Det finns flera vackra europeiska städer som har fått nog av mastturismen.

Barcelona

Älskar du mode, resa och arkitektur? Du har sett bilder i modemagasinet Elle där en lycklig turist sitter på ett kafé i Barcelona och njuter av den vackra staden? Barcelona är ett resmål som passar dig som älskar shopping, mode, god mat och som vill känna lite glam i vardagslivet. Men Barcelonaborna har fått nog. Massturismen ger jobb, men också höjda priserna för lokalborna och gör att den vackra staden invaderas av människor. Barcelona vill ha turister, men färre turister och på ett hållbart sätt.

Venedig

Har du sett bilder på hur fint och blått vattnet har blivit i Venedig i och med att coronapandemin har satt stopp för turismen? Vem får inte lust att resa dit. Men liksom Barcelonaborna har de boende i Venedig fått nog av massturismen. I framtiden kommer det troligtvis bli dyrare att besöka städer som Barcelona och Venedig. I långa loppet kommer det förhoppningsvis skapa en mer hållbar turism, både ekonomiskt och ekologiskt.

Starta en turistverksamhet

Turistbranschen växer i Sverige. Att jobba med turism är både roligt och utmanande. Du får träffa människor från hela världen och använda din kreativitet och intelligens för att lösa problem, Samtidigt som du lyfter upp platsen där du bor.

Turismen i Sverige

Turistbranschen växer både globalt och i Sverige. Under sista årtiondet har än fler utländska turister upptäckt vårt vackra land. Även svenskar har börjat turista mer i Sverige. Dels på grund av klimatförändringarna, dels på grund av coronapandemin. Bland svenskar har Sverige som turistland verkligen fått ett uppsving. Det finns mycket att se och göra i Sverige. Fokus inom turismen är natur och naturupplevelser.

Starta turistverksamhet

Vilken slags turistverksamhet som du ska satsa på beror på vad som geografiskt och upplevelsemässigt passar. På vissa ställen är det perfekt att driva hotell med tennisbana och spa, på andra ställen är det bättre att hyra ut kanoter och anlägga en stugby. Du kan också arbeta som guide, om du vill ha ett mindre företag och få leva nära naturen. Det kan vara klokt att börja i det lilla. Om du drömmer om att äga en stugby, camping eller ett mindre hotell, kan du börja med att hyra ut på Airbnb. Bara få en känsla för att vara turistvärd. Det är smart att starta ett företag redan innan du kommit igång, så kan du ändå erbjuda turisttjänster, som guidning, innan du arbetar med det på heltid. Är målet att äga ett stort hotell är det klokt att först arbeta på hotell, så att du lär dig branschen, och förstår hur du ska leda och utveckla en så stor verksamhet.

Arbeta som guide

Tycker du om att vara ute i naturen? Då kan du arbeta som guide. Idag finns det en mängd olika slags turistguider och det är smart att specialisera sig.

Guide

De flesta guider är egenföretagare som samarbetar med hotell, kommuner och stugbyar. Det är svårt att få anställning som guide i ett litet land som Sverige. Vill du jobba som guide behöver du vara en driven person och ha mycket kunskap om just ditt område. Gå en guideutbildning på en Folkhögskola, så får du den kunskap som du behöver. Det kan också vara smart att förbättra engelskan, och lära dig några fraser på tyska och franska.

Olika slags guider

Det finns en mängd olika guideverksamheter som du kan specialisera dig på. Det finns många som gärna åker norrut vintertid för att åka på snöskotersafari. Dagtid för att uppleva fjällvärlden och kvällstid för att få se norrskenet lysa upp himlen. Fototurismen växer också lavinartat: personen som vill följa med en guide ut i naturen för att ta fina foton. Du kan även ta med folk på kanotturer. Att sova över i tält, grilla korv och få en möjlighet att se en älg eller björn är en dröm för många.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

turismforalla.se – Allt om turism, driva turistverksamhet och resorturismforalla.se – Allt om turism, driva turistverksamhet och resor

Previous article

Turista i Sverige