Så blir du en smartare turist

Inför en resa är det mycket som ska planeras. Du behöver inte bara beställa eventuella biljetter för tåg, buss eller flyg, utan du måste även se till att hitta boende och packa rätt. Detta är de mest grundläggande sakerna som gör att din resa blir så smidig som möjligt, men som turist i ett annat land finns det fler saker att tänka på, t.ex. hur du prutar, synar säljsnacket eller har koll på seder och traditioner.

Bästa tipsen för att bli smartare på resan

Beroende på vilket land du besöker kan du behöva tuffa till dig lite inför din resa. På så sätt kan du göra den så krångelfri och rolig som möjligt. Här nedan listar vi några riktigt bra knep att ta till.

1. Var beslutsam

Även om du inte har någon aning om vart du är på väg så se till att röra dig med självförtroende. Att virra runt med en karta i handen kan leda till att guider eller taxichaufförer försöker dra nytta av det genom att tjäna lite snabba pengar.

2. Ha koll på seder och kommunikation

Lokala traditioner, seder och kulturer kan ibland upplevas som konstiga eller lite udda, men försök att uppskatta detta när du är hemifrån. Ta till dig av olikheterna och anamma traditioner och sätt att kommunicera och slut dig inte för mycket. Du kan lära dig en hel del.

3. Shoppa smart

Det är inte ovanligt att butiker och shoppar tar föregivet att du som turist ska pruta. Detta gäller på allt från tjänster inom plåtslageri, köp av kläder, guidade turer, byggmaterial, leksaker, kryddor på marknaden eller allt mellan himmel och jord. Pruta lagom och sikta på ett pris som gör alla nöjda. När det kommer till större föremål är det bättre att vänta tills du är hemma i Sverige igen, eftersom du kan få problem på flygplatsen.

4. Kolla upp vilken klädkod som gäller

Du behöver inte ändra klädstil helt och hållet, men det kan vara en god idé att klä sig lämpligt och ha koll på klädkoder för att inte dra till sig onödig uppmärksamhet. Packa med luftiga och lätta plag som du enkelt kan täcka dig med om kulturen och seden kräver.

5. Lämna dina värdefulla saker på hotellet

Värdehandlingar ska med fördel alltid lämnas på hotellet om du inte verkligen är i behov av dem. Passet kan du se till att ta en kopia på och därmed låsa in originalet i ditt hotellrum. Det kan även vara bra att bara ta med sig kontanter för dagen, samt ha flera kreditkort med dig om något skulle hända.

Previous article

Jobba med turism