Jobba med turism

Om du drömmer om att arbeta inom turistnäringen kan det vara roligt att göra det på en turistort. Du kan arbeta på en turistbyrå, vildmarkshotell, äventyrspark eller liknande. Om du inte redan bor på en turistort kan det vara värt att testa att arbeta där. Ett säsongsjobb kan vara en bra början. Oavsett om du ska flytta för en säsong eller för en längre tid är en flytt krävande. Att ta hjälp av en flyttfirma kan vara en bra idé. Det finns en flyttfirma i Jönköping som kan göra din flytt enklare; de är experter på att genomföra smidiga flyttar. Du kommer få flytthjälp i toppklass. Några fördelar med att använda flytthjälp är att du kan få hjälp med nedpackning av alla dina saker i din gamla bostad, dina saker transporteras säkert till din nya bostad och sedan kan du få hjälp att packa upp allt i ditt nya hem. Det finns också möjlighet att få hjälp med flyttstädning. Att anlita den hjälpen frigör massor av tid och du kan fokusera på hur du ska inreda ditt nya hem.

Arbeta inom turistnäringen

Till turistnäringen räknas jobb inom hotell- och restaurang, camping, konferens, resebranschen och trafikföretag men även vissa jobb inom myndigheter och institutioner. Det finns väldigt många olika arbetsuppgifter inom turism och det finns olika inriktningar som du kan pröva. Arbetet kan bestå av allt från att guida i ett naturområde till att boka mat och logi till turister. Om du har ett specifikt intresse kan du börja där. Säg att du älskar att åka skidor, då kanske skidlärare eller skidguide är ett roligt jobb. Det går också att arbeta inom kommunen. Det är många kommuner som har strategier och arbetar aktivt för att locka turister till just deras område. Då kan arbetet handla om att komma på idéer, planera och sedan genomföra idéerna. Om du bor i en stad och vill testa på turismnäringen där är det oftast jobb inom hotell, kultur och shopping eftersom turister ofta kommer till städerna för det.

Utbildningar inom turism

Det finns många olika utbildningar inom turism. Det finns gymnasieutbildningar, yrkesutbildningar, komvuxutbildningar och universitet- och högskoleutbildningar. Utbildningarna kan ha olika inriktningar så det är bra att fundera över vad du är intresserad av och vilken typ av jobb du vill ha efter avslutad utbildning.

Säsongsarbete

Om du vill prova på att jobba inom turism kan du alltid jobba som “säsongare”. Gillar du skidåkning eller fjällmiljön på sommaren är det perfekt att testa att jobba en säsong på en turistort. Det är många företag som anställer personal över en säsong. När du arbetar som säsongsarbetare har du ofta stora möjligheter att utöva skidåkning, vandring, cykling eller det du är intresserad av. Många som arbetar som säsongarbetare är ofta väldigt intresserade av exempelvis skidåkning, cykling eller vandring och vill kunna göra det mer än en period parallellt med jobbet. Det finns många säsongsjobb i Sverige men även utomlands, exempelvis på skidorter i Alperna. Om du vill jobba en säsong på en specifik ort är det bra att söka jobb i god tid. Du kan även skicka in ditt CV till företag som inte har ute någon annons – det skadar aldrig.