Sälja resor

Svenskar älskar att resa och därför kan det vara mycket lukrativt att arbeta med reseförsäljning. Även om många idag väljer att boka allt på egen hand finns det många som föredrar att köpa färdiga paket, och de kan involvera allt från flygresor och hotell till utflykter och aktiviteter. Om du själv gillar att resa, är bra på kommunikation och duktig på att hitta bra lösningar kan det här bli ett fantastiskt alternativ för dig.

Att sälja resor kan gå till på flera sätt. Du kanske vill öppna en resebutik, starta ett eget reseföretag på nätet, eller jobba som försäljare åt någon stor resebyrå? Oavsett vad du föredrar är det viktigt att du lär dig mycket om både destinationerna och vilka villkor som gäller. Ett av de vanligaste klagomålen är att kunder inte fått vad de har betalat för – eller anser att de har betalat för – och därför gäller det att du håller dig välinformerad.

Var ärlig och uppmärksam

En bra reseförsäljare bör självfallet kunna marknadsföra destinationerna väl men det är också viktigt att vara både lyhörd och ärlig. Om du har en kund som vill åka till ett garanterat varmt land och absolut insisterar på Grekland, kan det vara bra att veta att särskilt maj och september kan vara mycket opålitliga. Om kunden bara kan resa då kan du dels föreslå sydligare delar av landet, exempelvis Kreta eller Santorini, men samtidigt varna för eventuella oväder. På så sätt kan du med gott samvete sälja resan och ge kunden ett uppriktigt och kunnigt intryck.

Ett vanligt rookie-misstag bland försäljare är att lova för mycket. Det går aldrig att hundraprocentigt garantera att vilda delfiner ska dyka upp under kryssningens gång eller att maten alltid kommer att vara i toppklass. Var hellre diplomatisk, och säg att andra gäster har haft turen att vara med om något eller att nästan alla uppskattat det ena eller det andra.

Previous article

Den Stora Resan