Jobba som reseledare

De flesta människor älskar att resa och särskilt svenskar brukar börja upptäcka världen redan i tidig ålder. Det har blivit en del av uppväxten och inkluderar allt från solsemestrar och aktivitetsresor till till weekendturer för att delta i festivaler eller shoppa. Stora och små städer, oändliga paradisstränder eller historiska platser – utbudet tar aldrig slut.

Som en naturlig följd av detta drömmer många om att arbeta som reseledare då det förenar nytta med nöje, och utgör ett gyllene tillfälle för den som inte har råd att resa enbart för nöjes skull att få upptäcka världens många platser. Det är ett kul men också krävande jobb, och här kan du läsa om vad arbetet faktiskt innebär.

Allmänna krav och förutsättningar

För att kunna bli reseledare krävs det att du är minst 21 år gammal, har goda kunskaper i åtminstone ett språk förutom svenska och är serviceinriktad. Den gamla frasen ”jag älskar att jobba med människor” gäller här mer än någonsin, så länge du är införstådd med att det handlar om alla sorters människor och inte bara de trevliga. En oundviklig del av jobbet som reseledare är att ta olika konflikter och till de vanligaste hör:

  • Klagomål på hotellets standard eller läge.
  • Borttappade föremål, exempelvis resväskor eller pass.
  • Problem med andra gäster, till exempel att de är högljudda eller beter sig illa.

Vissa klagomål är berättigade, till exempel om en gäst har betalat för en viss tjänst eller hotellstandard och inte fått den. Ett typiskt problem är att det i katalogen stått att hotellet har en riklig frukost men att gästerna i själva verket serveras en torr brödbit och en blaskig kopp kaffe på morgnarna. Som reseledare blir det din uppgift att tala med hotellägaren eller -personalen och att hjälpa din gäst med saker som polisanmälningar eller att medla mellan olika personer.

Andra klagomål är helt uppåt väggarna. Det kan klagas på vädret, att det spelas dålig musik på barerna eller att det finns fisk i havet. Här kan det vara svårt att hålla minen ibland men det är reseledarens uppgift allt alltid vara respektfull och professionell.

Olika uppgifter

Din roll som reseledare är att dels representera ditt resebolag väl, dels platsen du befinner dig på. Du ska informera dina gäster om allt från kranvatten till flygplatsrutiner, sälja utflykter och hyra ut bilar, svara på frågor och sköta administrativa uppgifter. Det gör jobbet mycket varierat och kommer att ge dig enorma erfarenheter inför framtida karriärsval. Att bo och arbeta på diverse platser i världen ger dig unika insikter i olika kulturer, och du kommer att få vänner för livet som du förmodligen aldrig annars hade träffat.

Är du beredd på att ta det onda med det goda kan jobbet som reseledare bli en av de mest berikande upplevelserna i ditt liv, och du kommer att få minnen som aldrig sinar.

Previous article

Träningsresor

Next article

Singelresor